Imagini de calatorie- pe drumurile Europei

           Activitatea a fost organizata  in data de 27 noiembrie 2014, de d-na prof.  Rus Flavia cu elevii clasei a XII A  specializare organizator banqueting.
Cu aceasta ocazie au fost invitate sa participe d-na  Capalnas Cornelia si  D-ra  Petrut Andreea reprezentante ale Agentiei  de turism SC.Euro Travel SRL din Dej.
          Scopul proiectului a fost largirea orizontului de cunostinte privind destinatiile turistice atractive in tarile partenere Comenius, dezvoltarea competentelor profesionale de concepere a circuitelor turistice  dar si de realizare a  materialului publicitar.
          Obiectivele activitatii au vizat: identificarea celor mai atractive obiective turistice naturale si antropice ale tarilor membre in cadrul proiectului Comenius; identificarea unor traditii si obiceiuri ale tarilor membre in cadrul proiectului Comenius, care constituie o atractivitate pentru turisti; identificarea unor personalitati ale tarilor member, conceperea unor circuite turistice  precum si  realizarea unor materiale de promovare a obiectivelor turistice si a circuitelor turistice.
          Membrii grupului Comenius au pregatit prezentari  PPT ale obiectivelor turistice, culturale precum si personalitati  din tarile membre in cadrul proiectului Comenius care au fost prezentate in cadrul activitatii.
          Un moment interesant a fost prezentarea pliantelor realizate de elevi din clasa a XII A , pliante concepute ca material de promovare a acestor obiective turistice.
           Elevii Fatu Beniamin si Silinc Catalin din cls. a XII-a A au prezentat doua circuite turistice   realizate in tarilor membre din cadrul proiectului Comenius.  Mai apoi elevii Szatmari Jozsef si Fustos Milan din clasa XII E  au prezentat materialele PPT realizate de ei, cuprinzand   obiective turistice, culturale precum si personalitati  din tarile partenere.

         In final d-ra  Petrut Andreea, in calitate de reprezentant ale Agentiei de turism SC.Euro Travel SRL din Dej, a apreciat activitatea elevilor si a prezentat  cateva pachete  turistice atractive cu destinatia tarilor membre in cadrul proiectului Comenius.

BROSURA COMENIUS





















Diseminare de bune practice: Proiecte si programe cu care ne mandrim

         Liceul Tehnologic “Somes” a găzduit joi  20 noimbrie  2014, o acţiune de diseminare locală a proiectului şcolar multilateral Comenius “Tradition, diversity and acceptance”, cu titlul “Diseminare de bune practice : Proiecte si programe cu care ne mandrim”
        Scopul a fost prezentarea proiectului Comenius al scolii noastre , dar si prezentarea produselor si a activitatilor  realizate.
         La aceasta  activitate au fost invitati sa participe toti coordonatorii de programe si proiecte educative din Dej si zona Dej,.
          In deschidere, d-na director prof. Maria Mircea a transmis un bun venit participantilor la activitate dupa care  si-a exprimat opinia in legatura cu derularea acestui proiect dar si  impactul proiectului asupra scolii.
          D-na coordonator de proiect prof. Alice Solomean a tinut un scurt discurs  prezentand scopul, obiectivele proiectului, activitatile si programul mobilitatilor, echipa de proiect, cele patru mobilitati desfasurate si produsele realizate pana in prezent.
        A urmat prezentarea catorva materiale realizate pana in acest moment:  felicitari de Craciun, Coltul Comenius, Calendarul Comenius, cartile postale  si jocul digital. Apoi au fost vizionate cateva dintre principalele materiale video  realizate de echipa de proiect.
          Dupa prezentarea filmelor si materialelor realizate pana in prezent (in Spania, Italia, Romania si Polonia) de elevii si profesorii din echipa de proiect , activitatea a continuat cu  exprimarea opiniilor de catre colegii profesori direct implicati in echipa de proiect cu privire la activitatea proiectului si impactul acestuia.
          Pentru aceasta diseminare a fost pregatita o mapa continand materiale de promovare si prezentare a proiectului care a fost distribuita la inceputul actiunii.
         Au urmat discutii intre participanti, iar in final toti participantii prezenti au apreciat munca enorma si implicarea echipei de proiect pentru indeplinirea obiectivelor prevazute prin proiect.

https://drive.google.com/file/d/0B7f5Zs2zXw9bVmE4Q2RnZ05MT3M/view?usp=sharing


Diseminarea Reuniunii de proiect din Opatow- Polonia

La sfarsitul lunii octombrie si inceputul  lunii noiembrie 2014 s-au desfasurat in cadrul scolii noastre activitati de diseminare a reuniunii din Polonia.
Aceste activitati de diseminare au avut loc in randul elevilor, al parintilor, precum si al profesorilor.
 In timpul acestora au fost prezentate scopul proiectului, obiectivele generale si specifice ale mobilitatii, elevii participanti, cadrele didactice insotitoare, planul activitatilor din mobilitate – spectacolul si masa de bun venit, deschiderea oficiala a intalnirii, activitatile de incalzire si socializare, prezentarile personale ale elevilor realizate prin scurte filmulete si prezentarile video a tarilor, testul de cultura generala, atelierul de dans, cina cu mancaruri traditionale poloneze, discoteca internationala, turul orasului Opatow, calatoria de la Ujazd cu expozitia obiectelor de arta si a posterelor, spectacolul medieval realizat de catre cei din Polonia, festivitatea de inmanare a certficatelor de participare, precum si vizitarea Cracoviei.
De asemenea, la aceste activitati de diseminare au fost prezentate produsele/obiectele de arta – chimirul, chelimul si painea traditionala romaneasca, precum si cele cinci postere reprezentative pentru tara noastra, ilustrand: Castelul Peles, Pestera Ursilor, Delta Dunarii, Cimitirul Vesel de la Sapanta si Cascada Bigar.
 Un alt material care a impresionat audienta din Polonia a fost filmul de prezentare a Romaniei, film prin care s-a urmarit prezentarea tarii noastre atat din punct de vedere geografic cat si prezentarea valorilor culturale si a traditiilor.
La final profesorii si elevii care au participat la reuniune si-au exprimat opiniile si impresiile, iar ceilalti participanti de la fiecare activitate de diseminare au completat cate un chestionar.  In urma interpretarii acestora a reiesit ca toti au fost foarte multumiti de prestatia echipei participante si ca materialele au fost foarte bine realizate.
 Impresia tuturor a fost una pozitiva astfel incat  obiectivele celei de a patra  mobilitati a proiectului “Tradition, diversity and acceptance” au fost atinse in totalitate.  Toti participantii la reuniune au invatat despre istoria, arta, cultura, traditiile si ospitalitatea poporului polonez, au legat noi prietenii si au stabilit relatii de corespondenta cu elevii celorlalte tari.
In ceea ce priveste mediatizarea la nivel local si regional a fost realizata prin publicarea unui articol in presa dejeanul.ro, someseanul.ro, dejbiz.ro si faclia.ro
Link-uri:
http://www.dej.biz/tineri-dejeni-in-vizita-comenius-in-polonia.html
http://someseanul.ro/tineri-dejeni-vizita-comenius-polonia-foto/
http://www.dejeanul.ro/content/elevi-din-dej-in-vizita-comenius-in-polonia-foto/

http://ziarulfaclia.ro/elevi-dejeni-in-vizita-comenius-in-polonia/





Concurs de cultura generala in limba engleza ”CYPRUS”

Unul dintre criteriile de selectie pentru mobilitatea din Cipru a fost reprezentat de concursul de cultura generala in limba engleza „Cyprus”, organizat in data de 5 noiembrie 2014.
Acest concurs are ca obiective starnirea curiozitatii elevilor legata de cultura si civilizatia Ciprului, ajutarea invatarii limbii engleze intr-un context in care acestia nu sunt constransi de notare, alegand sa faca parte din aceste activitati pe care le considera singuri benefice, sa fie creativi.
In perioada premergatoare concursului elevii au fost provocati realizeze cate o prezentare PPT despre Cipru vizand asezarea geografica, diferite date istorice importante, obiective turistice, mancaruri traditionale, mestesuguri, precum si alte traditii si obiceiuri.
In prima parte a concursului a fost vizionat un PPT despre Cipru, despre cultura si civilizatia acestuia, ce a dus la diferite discutii referitoare la subiectele atinse.
In cea de-a doua parte a concursului elevii au completat un test de cultura generala despre Cipru, ce a continut atat itemi obiectivi - intrebari cu alegere multipla, completarea unui text cu cuvinte lipsa, propozitii adevarate sau false, cat si itemi subiectivi - intrebari cu raspuns elaborat, in care si-au prezentat motivul pentru care doresc sa participe la mobilitatea din Cipru si argumentul cu privire la faptul ca ei sunt cei mai potriviti pentru a participa la aceasta.
Scopul acestui concurs este cultivarea si valorificarea potentialului de cunostinte generale ale elevilor prin utilizarea si transferul informatiilor de la o disciplina la alta, cultura generala reprezentand ansamblul valorilor spirituale, provenite din toate domeniile cunoasterii si ale activitatii umane – stiinta, tehnologie, arta, etc., angajand in plan pedagogic noi modalitati de selectionare a continutului instruirii, care presupun pe de o parte, concentrarea asupra cunostintelor si capacitatilor de baza cu valoarea formativa maxima, iar pe de alta parte extinderea sferei acestora la toate nivelurile sistemului

.

.