Craciun fericit

       Pentru a marca apropierea sarbatorilor de iarna, membrii Grupului Comenius format din elevi si profesori din scoala noastra a pregatit un colaj de colinde traditionale de  Craciun.
      Aceste inregistrari s-au materializat printr-un mesaj muzical  traditional dedicat partenerilor din celelalte tari participante in proiect.


 Mesajul a fost incarcat pe youtube si poate fi vizionat accesand link-urile :







Pregatirea materialelor pentru Reuniunea din Cipru

Sfarsitul lunii decembrie si inceputul  lunii ianuarie 2015 a fost dedicat realizarii materialelor pentru reuniunea din Cipru.

          Dupa o asidua planificare a activitatilor si a detaliilor cu privire la intreaga mobilitate per ansamblu, s-au facut  pregatiri pentru realizarea materialelor care trebuie sa fie prezentate in cadrul reuniunii.

          Daca tematica mobilitatii a fost cea a obiceiurilor traditionale, legendelor, miturilor, povestilor locale si a superstitiilor, toate produsele realizate au respectat aceasta tematica iar pentru realizarea lor s-a facut o temeinica munca de cercetare si documentare.

          Astfel dupa documentare si culegerea de materiale s-a trecut la montarea intr-un material video a obiceiurilor traditionale, a povestilor locale, a legendelor  si a superstitiilor
          La ultima activitate desfasurata in luna decembrie, d-nul Albinetz Constantin- director la Muzeul municipal Dej, a prezentat cateva dintre povestile locale, legende si superstitii din zona noastra.
          Astfel s-a optat pentru prezentarea obiceiurilor traditonale de 1 Decembrie si Ziua Recoltei.  Povestile locale selectate au fost: povestea Cartierului Dealul Florilor si Rascoala de la Bobalna.
        Cele mai interesante mituri si legende care au starnit interesul elevilor au fost : Dracula vs. Vlad Tepes si Cimitirul Vesel de la Sapanta. Superstitiile alese pentru a fi prezentate  au fost: Deochiul si Noaptea Sfantului Andrei.

          Un alt material care a trebuit sa fie pregatit pentru aceasta reuniune a fost filmul de prezentare al elevilor.
          La fel ca si in Polonia s-a optat pentru realizarea unui materal video prin care fiecare elev sa isi puncteze aspect esentiale precum hobby-uri, familie, date personale  pentru a deschide o poarta de comunicare si socializare cu elevii din scolilie partenere. Astfel elevii si-au realizat scurte filmulete de autoprezentare pentru a scoate in relief viata de zi cu zi a unui tanar din Romania.


           Activitatile de socializare si de incalzire au fost selectate si pregatite de profesorii din Romania. Aceste jocuri de spargere a gheţii au cuprins o serie de activităţi activ-participative care au ca scop realizarea unui climat relaxant şi reconfortant în vederea desfăşurării activităţi ulterioare, dar au şi rolul de încurajare a participanţilor în a interacţiona şi în a se cunoaşte reciproc în contexte neobişnuite, cum ar fi acesta al unei mobilitati Comenius.

Dejul – intre mit si realitate



In data de 15.12.2014 a avut loc, in cadrul proiectului Comenius „Tradition, diversity and acceptance” activitatea „Dejul – intre mit si realitate”, organizata de catre d-nul prof. Daniel Dascalu.
Aceasta are ca scop principal dezvoltarea respectului fata de urbea Dejului si de asemenea,  cunoasterea istoriei locale cu momentele ei semnificative.
            Obiectivele activitatii sunt: invatarea momentelor importante din istoria Dejului si a legendelor si povestilor locale legate de aceste momente, invatarea unor comportamente prosociale prin care sa exprime o atitudine civilizata si educarea atitudinilor de acceptare, intelegere si respect fata de cei de alte credinte si convingeri religioase.
            In cadrul acestei activitati a fost invitat d-nul prof. Constantin Albinetz, directorul Muzeului Municipal Dej, care a prezentat cateva momente importante din istoria Dejului, precum si cateva legende, povesti locale si superstitii legate de aceste momente istorice.
Finalitatea istoriei ca disciplină şcolară constă în contribuţia pe care o aduce la formarea culturii generale, la modelarea personalităţii elevilor, oferind suficiente date pentru înţelegerea istoriei contemporane. Mai mult decât orice altă ştiinţă şi disciplină şcolară, istoria se remarcă prin aportul ei formativ, dar şi prin aplicabilitatea în toate domeniile vieţii cotidiene, de la politică la economie, de la relaţii sociale la manifestări culturale.
Astăzi, valorificarea formativă a istoriei are în vedere antrenarea gândirii, apartenenţa la respectarea adevărului, la obiectivitate, spirit critic, participarea activă şi conştientă la promovarea şi ocrotirea valorilor sociale, culturale, ce aparţin individului, comunităţii şi umanităţii în egală măsură.
În contextul globalizării, al integrării europene şi a cosmopolitismului, o activitate de istorie locală ar contribui major la fundamentarea/refundamentarea conştiinţei de sine, a identităţii, a apartenenţei dar şi la valorizarea propriei istorii, la afirmarea personalităţii.
Această activitate obliga pe profesorul coordonator şi pe elevi să valorifice/să dezvolte aptitudini, competenţe, cunoştinţe dobândite în cadrul altor discipline şcolare, pe care să le aplice într-un context nou, diferit.
            Nu în ultimul rând, comunitatea însăşi ar putea fi beneficiara indirectă, prin „produsele” generate în cadrul activitatii, filme, fotografii, albume etc., ce ar determina o regândire a politicii locale faţă de monumente, clădiri, obiective istorice, culturale, turistice, în sensul revalorizării, promovării şi valorificării lor.

.

.