ACTIVITATE DE CRACIUN



           Constienti de importanta traditiilor in promovarea unei culturi si civilizatii, elevii clasei a IX- a A au tinut sa transmita colegilor  din celelalte scoli europene partenere un manunchi de obiceiuri din tezaurul culturii traditionale romanesti, astfel marcand prin actiunea lor caracterul divers al culturii europene.
          Aceasta a constat in constituirea unui grup de colindatori care au transmis prin intermediul cantecului, vestirea nasterii lui Hristos. Ei au dorit in mod expres sa impartaseasca colegilor europeni o datina strabuna romaneasca care genereaza in jurul ei o multitudine de aspect religioase, precum si manifestari de celebrare ce vestesc nasterea lui Isus.
          Acestea au fost reliefate prin intermedul obiceiului colindatului. Astfel au devenit niste mesageri internationali,prin intermediul internetului a apropierii marii sarbatori a crestinatatii. Datorita faptului ca cei care colinda la casele oamenilor devin mesageri nasterii lui Hristos,ce au darul de a binecuvanta gospodaria si membri familiei. Dimensiunea sacra patrunde fiinta umana, naste in constiinta si comportamentul actorilor acestor obiceiuri o legatura stransa,ospitalitatea devenind o forma de manifestare fireasca in raporturile interumane.
          Gazdele acestei activitati au fost doamnele director Maria Mircea, director adjunct Alice Solomean si maistru instructor Gal Maria care i-au servit pe colindatori cu  cozonac, placinte, prajituri, clatite, cornulete, bauturi racoritoare si colacei ca semn de respect si apreciere pentru colindatori.
            Pata de culoare ce a intregit glasurile emotionante ale colindatorilor a fost frumusetea portului popular purtat cu mandrie de elevii clasei a IXa A..Prin purtarea de catre elevii nostri a portului popular traditional, specific fiecarei zone din care provine fiecare elev, au intregit atmosfera de sarbatoare a activitatii respective.





 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

.

.