Expozitie de fotografie



      Elevii Liceului Tehnologic “SOMES” Dej au avut prilejul sa descopere  frumusetea fotografiei in cadrul unei expozitii foto  cu titlul “Itinerar foto in diversitatea traditiilor spirituale si a frumusetilor naturii “ organizata  in data 25 mai 2015.
          In cadrul proiectului Comenius “Tradition, diversity and acceptance”, datorită numeroaselor  materiale video care au trebuit realizate pe parcursul derulării proiectului, la nivelul şcolii s-a iniţiat un cerc de artă fotografică şi editare film  coordonat de prof. Ovidiu Solomean.
           Unul din scopul acestui cerc foto a fost acela de a da prilejul elevilor sa descopere magia fotografiei, atat cea din spatele aparatului foto, dar si modul de realizare al unui film.
          Astfel, a avut loc un mini-vernisaj  ce s-a desfasurat  in Sala Comenius a scolii.
Vernisajul a fost deschis de d-na coordonator prof. Alice Solomeaan care a invitat toti elevii prezenti  sa descopere frumusetea fotografiilor expuse. Astfel elevii cercului au realizat o gama variata de fotografii bazata pe tematica proiectului Comenius.
           Instantaneele au fost grupate pe trei panouri cromo-tematice: Traditii (panou rosu), Diversitate si spiritualitate (panou galben) si Magia naturii (panou albastru).
          De partea cealalta, vizitatorii s-au bucurat de o simfonie a mesajului imbracata in culoare si emotie. Lumina obiectivului a imortalizat pentru privitori adevarate momente ale traditiei populare ardelene (case traditionale, port popular, targuri de arta traditionala), lacasuri de cult din arealul somesan si peisaje ce taie rasuflarea oricarui privitor iubitor de natura.
          Prin aceasta expozitie foto s-a materializat un dublu castig, atat in ceea ce priveste dezvoltarea abilitatilor si deprinderilor elevilor din cadrul cercului cat si sensibilizarea celor care au vizionat fotografiile.

Diseminarea Reuniunii de proiect din Huittinen- Finlanda




La sfarșitul  lunii aprilie și începutul lunii mai a avut loc diseminarea activităţilor reuniunii din Finlanda.
Diseminarea activităţilor reuniunii din Finlanda a fost realizată în cadrul Consiliului profesoral, a colectivelor claselor implicate și a Comitetului de părinți.
Diseminarea a constat în vizionarea unei prezentări PPT care a reliefat principalele activităţi derulate în ultima mobilitate, fiind prezentate materiale video, care au evidențiat reușitele întregii reuniuni.
Pentru activitatea de diseminare s-a realizat un pliant care a fost distribuit tuturor celor prezenți.
             Elevii participanți la reuniune și-au exprimat opinia în legătură cu participarea lor la mobilitate.   Părinții prezenti și-au exprimat părerea și opinia  despre activitățile derulate în timpul reuniunii  apreciindu-le ca fiind foarte reușite.
             În ansamblu  după vizionarea materialelor, profesorii, părinții și elevii au completat chestionare cu privire la feedback-ul  activităților  desfășurate în cadrul reuniunii din Finlanda.

https://drive.google.com/file/d/0B7f5Zs2zXw9bbXJiMng5RkZxNFk/view?usp=sharing





TOLERANTA INSEAMNA ACCEPTARE



        Ziua de 28 aprilie 2015, a fost ziua cand s-a desfasurat in scoala noastra  o alta activitate din cadrul proiectului Comenius, cu titlul „Toleranţa înseamnă acceptare”.
          Aceasta activitate a avut ca obiective: cunoasterea dimensiunilor concrete de manifestare a tolerantei in societate, dezvoltarea si consolidarea sentimentului de toleranta fata de alte persoane, cunoasterea implicatiilor social-religioase de toleranta vs. discriminare, cunoasterea beneficiilor integrarii Romaniei in U E, cat si a importantei accesarii de proiecte internationale pentru  comunitate
        Primul pas in realizarea activitatii a fost lansarea la nivelul scolii a activitatii propuse de catre profesorii responsabili prin mediatizare directa in randul elevilor din Grupul Comenius al scolii, precum si la restul elevilor din scoala, fiind totodata realizat un afis tematic prezentat in ambele corpuri ale scolii.
        A fost alocata o perioada de 15 zile pentru realizarea produselor de catre elevii inscrisi la activitate: epigrama, cvintet, desen si muzica (instrumentala sau vocala), iar la finalul perioadei toate materialele au fost evaluate si jurizate.
       Activitatea propriu-zisa a debutat cu prezentarea unui material sintetic, cu caracter transdisciplinar, realizat de prof. Daniel Dascălu, după care a urmat o alocuţiune rostită de d-na Angela Carp, responsabila Compartimentului Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei municipiului Dej, în calitate de partener extern al activitatii, ce a accentuat importanţa toleranţei şi a promovării acesteia prin corelarea dimensiunii locale cu cea europeană, evidenţiind totodată importanţa accesării de proiecte internaţionale pentru comunitate.
Programul activităţii a fost foarte antrenant pentru elevii participanti ceea ce le-a permis să-şi exprime viziunile şi concepţiile proprii, legate de toleranţă, ca prim pas în acceptarea diversităţii sociale şi culturale în societatea contemporană. În acest sens, au fost propuse trei secţiuni: literatură (cvintetul şi epigrama), desen (pictură şi grafică) şi muzică (instrument şi voce).
După cele două momente introductive, elevii şi-au prezentat produsele aferente celor trei secţiuni: literatură, desen şi muzică. Fiecare elev avand prilejul  să-şi exprime viziunea despre sensul şi semnificaţia conceptului de toleranţă. La secţiunile desen şi muzică, elevii au motivat şi explicat semnificaţiile fiecărui desen, respectiv ale fiecărui cîntec. De asemenea, în cadrul secţiunii muzicale, un grup de cinci elevi au susţinut un micro-recital artistic realizat cu o chitară, un acordeon şi trei viori.
La final, elevii participanţi la activitate au fost felicitaţi şi au primit diplome din partea coordonatorului proiectului Comenius, prof. Alice Solomean.

.

.