Prima mea calatorie Verona- Italia

Prima mea iesire peste hotare a fost mobilitatea din Italia, in orasul Verona, ocazie care mi-a fost oferita de participarea in proiectul Multilateral Comenius “Tradition Diversity and Acceptance”. A fost ceva nou, captivant si de neuitat pentru mine, in primul rand pentru ca am calatorit cu avionul si apoi pentru ca am cunoscut oameni deosebiti si am trait experiente de neuitat.
            Plecarea a avut loc de pe Aeroportul din Cluj Napoca, dis de dimineata. Dupa un zbor care a durat aproximativ doua ore am aterizat pe Aeroportul din Bologna. De aici am luat autobuzul care ne-a dus pana in gara din Bologna. In gara am avut un ragaz de trei ore, moment in care am iesit din gara pentru a ne plimba si a admira frumosul oras. Am facut fotografii fiind impresionati de cladirile vechi, Bologna  remarcandu-se  prin aerul sau vechi si nou. Orasul mai este numit si ,,orasul rosu’’ deoarece aceasta culoare predomina peste tot: case, acoperisuri, fatade.
  



Dupa aceasta plimbare am luat trenul si am ajuns in gara din Verona. Acolo ne asteptau familiile la care urma sa fim  gazduiti si profesori din scoala. Pe mine m-a asteptat Cassano Chiara, una dintre elevele liceului  “Girolamo Fracastoro, insotita de  mama ei. M-a impresionat faptul ca erau niste oameni atat de calzi incat inafara de limba ce o vorbeau....nu m-am simtit straina ci dimpotriva, aveam un sentiment de liniste si confort, parca eram acasa iar acest lucru se datora caldurii si ospitalitatii cu care m-au primit .

In cea de a doua zi am mers cu totii la scoala. Acolo ne-am intalnit cu profesorii si elevii din Italia, Spania, Polonia, Finlanda si Cipru. Primele activitati desfasurate au fost diferite jocuri de warm-up, aranjarea noastra in functie de anul si luna in care ne-am nascut, Apoi au urmat activitatile propriu-zise: prezentarea posterelor, si a filmului hazliu cuprinzand expresii locale si formule de salut. Toate acestea s-au desfasurat avand ca obiective cunoasterea si comunicarea.

 Dupamasa a fost dedicata vizitarii orasului. Verona m-a impresionat foarte mult si am simtit “aerul” de oras medieval incarcat de istorie si cultura. Acolo am vizitat: Centrul Orasului, Arena, balconul Julietei, ceea ce mi-a placut cel mai mult, Ponte de Pietra. A fost impresionant si in acelasi timp emotionant.

Spre seara ne-am intors la scoala unde am participat la cina festiva oferita de profesorii si parintii elevilor din scoala. Am gustat preparate traditionale italiene precum: pizza, lasagna, prosciuto, diferite tipuri de branzeturi si in final deliciosul tiramisu.
In famile comunicarea nu a fost o problema deoarece ne-am inteles foarte bine. Dimineata, inainte de a pleca la scoala luam micul dejun cu Chiara - un corn cu ciocolata si un pahar de suc sau ceai. Cand ajungeam seara acasa luam cina impreuna. Ne-au fost oferite diferite mancaruri si alimente specifice tarii, cum ar fi: orez cu mazare (rico con piselli) si peste ton (pesce tonno), iar la desert inghetata.
A doua zi a debutat cu alte activitati planificate anterior. Am fost repartizati in doua grupe, una careia i-a fost prezentat calendarul Comenius, primul produs al proiectului iar cealalta grupa a primit indicatii pentru jocul digital. Apoi activitatile au continuat cu invatarea a trei dansuri traditionale italiene sub indrumarea unui instructor foarte simpatic.

In ultima zi de activitati am vizionat filmuletele cuprinzand stereotipurile iar apoi un specialist in psihologie ne-a provocat la o discutie despre prejudecata si stereotip. Mai apoi fiecare tara a avut de prezentat cinci situatii stereotipice mimate specifice fiecarei tari.
Un moment emotionant a fost determinat de inmanarea certificatelor de mobilitate tuturor elevilor si profesorilor participanti.
   


Ultima seara am petrecut-o in familie fiind invitati la Mc.Donalds, iar mai apoi mi-am luat la revedere de la toti. Cel mai bine m-am inteles cu Chiara si cu Giovanni, doi tineri de varsta mea cu care m-am inteles foarte bine, am impartasit aceleasi pasiuni si am comunicat fantastic.
      In ultima zi, la ora 6:30, a avut loc plecarea spre casa. Emotia era destul de mare mai ales ca abia asteptam sa ajung acasa si sa povestesc tuturor despre experienta pe care am trait-o
 Familia Chiarei m-a condus la gara, unde ne-am luat la revedere si le-am multumit pentru tot. Se simtea faptul eram cu totii emotionati, totusi am trait in casa lor cateva zile si deja ne obisnuisem unii cu altii de parca ne stiam de mult timp. Am ramas sa continuam prietenia cu ajutorul internetului.
        In final, ma bucur foarte mult ca fac parte din acest proiect si imi doresc foarte mult sa vizitez si alte tari, sa cunosc noi tineri, noi traditii si locuri si in acelasi timp sfatuiesc pe toti colegii mei ce citesc aceste randuri sa participe la acest proiect pentru experienta ce o dobandesti lucrand la proiect, afland lucruri noi legate de traditiile, obiceiurile altor popoare, vizitand locuri noi si cunoscand oameni deosebiti.   

 Blanariu Valentina
Clasa a X-a A

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

.

.