Reuniune de proiect Verona ( Italia)



Elevii si profesorii Liceului Tehnologic ˝Somes˝ Dej au participat la  cea de-a doua mobilitate a proiectului multilateral Comenius “Tradition, diversity and acceptance” COM- 13 – PM – 494 – CJ – CY desfasurata in orasul  Verona din Italia in perioada 22 – 26 ianuarie 2014.
           Reuniunea din Italia, a doua dintr-o serie de 6 mobilitati, la care scoala noastra urmeaza sa ia parte pe parcursul celor doi ani de derulare a proiectului, a fost gazduita de Liceo Scientifico Statale ” Girolamo Fracastoro” din Verona.
              Grupul de elevi participanti a fost format din elevii Abrudean Georgiana, Blanariu Valentina, Fatu Beniamin, Gaciu Robert, Mezei Titu Denis, Szatmari Jozsef, Robu Sonia ,Zob Ionut  si profesori insotitori: dir. adj. prof. Alice Solomean –coordonator proiect, prof. Alina Pop si  prof. Ovidiu Solomean.
            Plecarea spre Italia s-a facut in dimineata zilei de 22.01.2014. Apropierea de destinatie a incitat grupul nostru, elevii nostri fiind nerabdatori sa se intalneasca cu colegii lor din tarile partenere. Intalnirea cu familiile gazda le-a oferit tinerilor nostri o experienta de neuitat, membrii acestora avand un stil de viata diferit de cel romanesc.
            Ziua de 23 ianuarie 2014 a debutat cu  activitati de incalzire si cunoastere.


 Mai apoi agenda zilei a cuprins prezentarea posterelor realizate de catre fiecare elev participant la proiect, prin care au avut prilejul sa se faca cunoscuti tuturor participantilor, prin prisma unor aspecte din viata lor cotidiana. S-a putut evidentia cultura generala a participantilor prin diferite tipuri de concurs. Un material care a placut foarte mult elevilor a fost prezentarea filmului cu nota umoristica pe care l-au avut de realizat, film ce cuprindea formule de salut uzuale si expresii locale specifice fiecarei tari..



In dupa-masa zilei am avut privilegiul de a gusta din vraja misteriosului oras, plin de istorie si de romantism medieval. Este dificil sa enumeri in cateva randuri minunatiile acestui oras fascinant, insa, ceea ce  a frapat, a fost atmosfera medievala. Aerul incarcat de istorie si civilizatie zbuciumate au anulat timpul concret, transnpunandu-ne in dimensiunea unui spatiu de cetate milenara si adieri de miresme cupidoniene.
          Totusi, putem mentiona ca puncte de atractie Balconul Julietei, Arena, Teatrul Roman, Piaza delle Erbe, Castelvecchio, Duomo.  Pasii ne-au condus pe strazile inguste, misterioase ale orasului si nenumarate poduri peste raul Adige.   Monumentalele porti ce te intampina de la intrarea in cetate au un aer impunator si protector in acelasi timp. Pietele flancate de restaurante, boutique-uri si terase sunt innobilate multe dintre ele cu grupuri statuare cu aer renascentist ce taie rasuflarea oricarui privitor.


          Dupa aceasta infruptare din splendoarea orasului, am avut prilejul de a  ne bucura de diversitatea culinara italiana, din care nu a lipsit celebra pizza italiana, ea fiind oferita ca semn al ospitalitatii de catre profesorii si parintii elevilor “Liceului G.Fracastoro”. 


A doua zi programul activitatilor a continuat cu  prezentarea  Calendarului Comenius 2014 realizat de elevii participanti, atat in format tiparit cat si in format electronic.

         Elevii au avut prilejul sa isi dezvolte competentele digitale si cele de comunicare lingvistica prin intermediul unui joc digital, ce a cuprins formule de salut si expresii uzuale din toate tarile participante. Caracterul divers al acestui proiect a fost foarte bine accentuat prin aceasta activitate, elevii fiind impresionati de multitudinea de variante de salut pe care le-au cunoscut.
 

          Cunoasterea si apropierea dintre tineri s-a realizat si prin intermediul unui atelier de dans condus de un jovial instructor-coregraf italian. Dansatorii au putut descoperi prin dans nu doar ritmurile si muzica italiana traditionala, ci si bucuria de a se cunoaste intre ei, dincolo de cuvant, prin zambet si miscare.




          Ultima zi de activitati a presupus un dialog cu un specialist in psihologie pe tema  aspectelor de stereotipie ce caracterizeaza si particularizeaza trasaturile unui popor.  Cu aceasta ocazie, elevii au prezentat cinci situatii stereotipice mimate, specifice fiecarui popor. Jocul actoricesc a dat prilejul elevilor sa isi valorifice inteligenta gestuala in transmiterea mesajului. 

La finalul activitatilor, elevilor li s-au apreciat efortul si capacitatile creative prin acordarea de certificate de mobilitate , acordate de catre gazda intalnirii, d-nul director Tiziano Albrigi.
 






          Analiza intregii intalniri de la Verona s-a facut de catre profesorii parteneri la acest proiect sub forma unei mese rotunde unde s-au stabilit detaliile intalnirii urmatoare.




In tonul unei atmosfere festive, toti participantii la proiect s-au bucurat de pranzul de bun ramas oferit de scoala gazda.
          Cuprinsi inca de sentimentul prieteniei si constienti de importanta intalnirii la care am participat, noi, profesori si elevi deopotriva, am parasit orasul Verona in zorii zilei de 26 ianuarie 2014. 



In intregul ei, mobilitatea din Italia, a constituit una dintre cele mai interesante experiente, elevii constientizand mai profund caracterul divers al Europei, dar si rolul pe care il are Romania la imbogatirea patrimoniului cultural european.
          Urmatoarea intalnire de proiect va avea loc in Romania, la Dej, in perioada 29 martie- 02 aprilie 2014.



prof. Alice Solomean - coordonator proiect
prof. Vasile Turi


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

.

.