Reuniunea de proiect din Limassol- Cipru

28 ianuarie- 1 februarie 2015-
Reuniunea de proiect din Limassol- Cipru

             Elevii şi profesorii Liceului Tehnologic ˝Someş˝ Dej au participat la  cea de-a cincea mobilitate a proiectului multilateral Comenius “Tradition, diversity and acceptance” care s-a desfăşurat în oraşul  Limassol din Cipru în perioada 28 ianuarie – 1 februarie 2015.
               Aceasta a fost găzduită de Şcoala Gimnazială din Ryzokarpaso, situată în partea de nord a Ciprului, zonă care se află sub ocupaţie turcească. Din acest motiv, activităţile au avut loc în Limassol, o staţiune pitorească din partea de sud a Ciprului, pe malul Marii Mediterane. Grupul care a reprezentat România la această reuniune a fost format din 4 elevi si 2 profesori.
             Prima zi a fost ziua în care au debutat activităţile dedicate proiectului cu deschiderea oficială a întâlnirii, prezentarea grupului de profesori şi prezentarea realizată de fiecare grup de elevi în parte sub forma unor filme de scurt metraj. 


           Pe urmă, prin activităţile de încălzire foarte antrenante s-a dat prilejul elevilor şi profesorilor să se cunoască mai bine între ei, momentul bucurându-se de un real succes.



Următorul moment pe agendă a fost  prezentarea video a fiecărei ţări despre obiceiurile tradiţionale, poveştile locale, legendele şi superstiţiile care să surprindă cel mai bine caracterul fiecărei ţări. 



Toate aceste activităţi au precedat unul dintre cele mai aşteptate momente ale întâlnirii şi anume  jocul Board Game realizat de grupul din Finlanda. Prin acest joc s-a avut în vedere descoperirea de către elevi a caracterului divers al culturii europene. Gândit sub forma unui chestionar, elevii participanţi au avut prilejul să descopere într-un mod inedit aspecte definitorii fiecărei ţări care au vizat cultura, istoria, geografia şi sportul.


În după amiaza aceleiaşi zile s-a vizitat noul port al oraşului, numit New Marina, unde s-a putut admira Marea Mediterană şi frumoasele ambarcaţiuni din zonă. După acest moment, am fost conduşi spre partea veche a oraşului. Aici elevii au fost din nou împărţiţi în grupe mixte pentru a intreprinde o vânătoare de comori, un joc în care participanţii trebuiau să răspundă la anumite întrebari şi să găsească anumite indicii ce-i conduceau spre marele premiu într-un timp cât maiscurt. Aventura a fost savurată de toţi participanţii şi în final fiecare grupă a fost câstigătoare.

Plimbarea prin Mall-ul din Limassol a fost momentul în care elevii au putut face cumpărături sau să se plimbe, în timp ce profesorii, timp de două ore, au stabilit detaliile ultimei mobilităţi, din Finlanda.
Seara s-a terminat într-o notă pozitivă, cu o cină fastuoasă la o tavernă din localitate, unde am putut gusta din numeroase preparate tradiţionale cipriote. Am putut asculta muzica  cântată de o formaţie cipriotă. Elevii ciprioţi ne-au făcut o demonstraţie de dansuri populare tradiţionale, astfel elevii noştri descoperind frumuseţea dansului cipriot.

Ziua a doua a fost una specială, mai ales prin faptul că, am pornit într-o adevarată aventură de cunoaştere.
 Dis de dimineată am plecat spre partea de nord a Ciprului. Aici am vizitat Şcoala din Ryzokarpaso şi împrejurimile, fiind fascinaţi de tărmul Mării Mediterane şi de peisajele ce-ţi tăiau respiraţia cu fiecare kilometru parcurs.. În drumul nostru spre Rizokarpaso am  vizitat biserici vechi  care te impresionau prin zidurile de piatră vechi ce stăteau mărturie în bătaia valurilor de sute de ani. În acelaşi timp am făcut o plimbare pe plaja cu nisip auriu, scăldată de valurile mării şi care ne-a dus pe fiecare cu gândul la vacanţă şi la linistea ce ne-o oferă sunetul inconfundabil al mării. Toată această plimbare fost incununată de razele soarelui care ne incălzeau nefiresc pentru o zi de ianuarie.

La şcoala din Ryzokarpaso am fost asteptati de părinţii elevilor şcolii care ne-au pregătit un prânz cu mâncăruri specifice zonei în care ne aflam. Am fost primiţi cu căldură şi respect de fiecare persoană care ne oferea pe lângă zâmbete şi îmbrăţisări sincere de bun venit.
 După această masă copioasă am urcat în autocar şi ne-am început drumul de 250 de kilometri, înapoi spre Limassol. Tot parcursul drumului ne-a fost călăuzit de ţărmul mării şi de peisaje care vor rămâne vii pentru totdeauna în memoria noastră.
Vizita în Farmagusta (unul dintre cele mai importante oraşe din Cipru) a fost deosebită mai ales prin vizitarea zidurilor de apărare construite de veneţieni cu secole în urmă.


Ultima zi de activitati, ne-a oferit încă o surpriză plăcută prin vizitarea orasului Paphos şi a tuturor minunăţiilor pe care le-am descoperit pe drum. Prima oprire a fost la ruinele antice Kourion, ruine care te duceau mai aproape de ceea ce însemnau zeii şi cultura grecească.

Următoarea oprire a fost vizitarea unui sat, unde am fost invitaţi să vedem o fabrică de dulciuri tradiţionale cipriote – pastelli – loc în care am gustat minunăţiile ce ieşeau din prelucrarea fructelor unui copac salbatic ce crestea doar în acea zonă a Ciprului. A urmat apoi un muzeu local şi o fabrică de îmbuteliere a vinului, locuri care au fascinat atât prin lucrurile văzute cât şi prin explicaţiile ghidului care ne-a însoţit întreaga zi.


Drumul spre Paphos a fost cu atât mai interesant cu cât am oprit în locul unde se spunea că s-a născut Afrodita, zeiţa frumuseţii, din spuma mării, un loc care cu siguranţă va rămâne în inimile tuturor celor care l-au văzut pentru prima dată.

De asemenea, livezile de portocali, mandarini, lamai si pomelo date în pârgă, au făcut deliciul acestei călătorii inedite.
Fiecare tablou tematic aşternut pe aleile sitului arheologic însoţeau paşii noştri cu fascinante mituri şi legende, despre zei şi zeiţe, despre dragoste şi ură, despre pace şi război.
Vizitarea mozaicurilor antice a precedat câteva ore de cumpărături, moment în care fiecare dintre noi voia să aducă celor dragi o bucăţică din ceea ce însemna Cipru şi cultura cipriotă.



Seara a fost una deosebită, cu toţii luând cina la un restaurant elegant în acordurile unui pianist care ne-a încântat cu muzică clasică şi care a fost ca o completare la delicioasele feluri de mâncare ce ne-au fost oferite pe parcursul serii. A fost o seară de vis !


Si inevitabilul s-a produs, ultima zi a sosit, iar noi a trebuit să ne luăm la revedere de la mare, de la soarele ce ne încălzea cu generozitate, de la palmierii ce se unduiau în adierea vântului şi nu în ultimul rând, de la gazdele noastre care au făcut mai mult decât posibil să avem o şedere cât mai plăcută pe meleagurile lor.
A sosit momentul în care fiecare dintre noi, cu lacrimi în ochi, ne-am luat rămas bun, constienţi fiind că poate nu ne vom mai revedea niciodată şi constienţi de faptul că acest proiect se apropie de final. Final care aduce mai mulţi prieteni în viaţă, in inimile noastre şi multe amintiri de neuitat.


Am spus la revedere Mării Mediterane de pe fereastra avionului, fiecare în gând, cu un sentiment de părere de rău dar şi de mulţumire în acelaşi timp.


Impactul acestei întâlniri de proiect a fost unul major, mai ales pentru elevii implicați în mobilitățile transnaționale, deoarece au avut oportunitatea să interacționeze și să comunice în limba engleză cu dascăli și elevi din alte țări europene (Cipru, Finlanda, Polonia, Spania si Italia), să cunoască un alt sistem educațional European, sa cunoasca diversitatea culturala si traditiile din zona respectiva dar mai ales să-și consolideze educația interculturală, toate acestea pentru o mai bună integrare socială la nivel european.
Cu această experienţă unică, am avut ocazia sa întâlnim oameni noi şi să reîntâlnim prieteni vechi, să vizităm locuri noi şi să dăm încă odată dovada că între ţările noastre există puncte comune în ceea ce priveşte tradiţia, diversitatea şi acceptarea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

.

.